SKEET – hvor og hvornår

Kjeld Fristrup

 

Skeetskydning er udviklet i tidsrummet mellem 1910 og 1915 af en hr. C. E. Davis fra Andover, Massachusetts, USA og hans søn Henry og sønnens ven William H. Foster. Davis senior var kendt for at være en meget dygtig jæger og skytte med haglgevær. Han var desuden opdrætter af jagthunde i egen kennel, Glen Rock Kennel i Andover. Som vi ved, har alle skytter en off dag på jagt og efter en sådan dag forsøgte Davis at træne situationerne på hans egen lerduebane ved at indstille maskinen således at han duplikerede situationerne fra jagten. Begge drengene hjalp med at lade og udløse maskinen. Dette var begyndelsen til SKEET, hvor man forsøger at efterligne flest mulige situationer fra jagt. Alle tre forbedrede deres skydning ved denne træning, og det fik Davis Sen. til at tegne en bane hvor der kun var en maskine og standpladserne var udlagt i en cirkel med en diameter på ca. 25 meter . Hvis man forestiller sig et ur hvor maskinen var placeret kl. 12 og kasteretningen var mod kl. 6 og standpladserne var placeret kl. 1 -2 - 3 osv, der blev afgivet 2 skud på hver standplads til de første 24 duer og det sidste skud blev afgivet fra en standplads i  midten til en due som vi kender som spids due. På denne måde blev der både skudt til duer der flyver til venstre og højre, skønt at alle duer var i samme højde. Skydningen blev kaldt ”skydning omkring uret”. Dermed var basis ideen til Skeet opfundet.

William Foster blev redaktør på bladet National Sportsman, og derigennem gjorde han sit til at ”ur skydning” blev udbredt, den første artikel var i bladet i November 1920. Som man kan forestille sig krævede det meget plads, og efterhånden som det blev mere populært og mange deltog, hobede problemerne sig op, idet man under skydningen skulle flytte rundt på publikum og biler, de gamle HGF,ere (Høj gammel Ford) måtte ikke få skader. I 1923 ændrede Foster så skydningen til at foregå på en halvcirkel, med en diameter på ca. 20 meter , med en maskine i hver ende, hvor den ene var hævet op i ca. 3 meters højde, og vupti en ny skydning var opfundet, men hvad med navnet? National Sportsman udskrev en konkurrence til et navn, præmien var $ 100, og det fik mere en 10.000 til at foreslå et navn. Efter store overvejelser blev navnet SKEET udråbt som vinder. Navnet SKEET var foreslået af Mrs. Gertrude Hurbutt fra Daytona, Montana, efterkommer af en Skandinavisk imigrant. Skeet blev anset for at være et kort og præcis navn for denne skydning, og historien gå på at det skulle være det skandinaviske navn for skydning. Deraf navnet SKEET.


 

Skeet shooting er en af de tre vigtigste typer af konkurrencedygtige shotgun skyde på mål (de andre er fælde skydning og sportslige ler). Der findes flere typer af skeet, herunder en med Olympic status (ofte kaldet Olympic skeet eller International skeet), og mange med kun national anerkendelse.

Generelle principper

Skeet er en fritids-og konkurrencedygtig virksomhed, hvor deltagerne forsøger at bryde ler diske slynget ud i luften med høj hastighed fra en række forskellige vinkler. For den amerikanske version af spillet, er de ler skiver 4 5 / 16 inches (109.54mm) i diameter, 1 1 / 8 inches (28.57mm) tyk, og flyve en afstand på 60 yards (+ / - 2 yards). Den internationale version af skeet bruger et mål, der er lidt større i diameter (110mm vs 109.54mm), tyndere i tværsnit (25mm vs 28.57mm), og har en tykkere kuppel center, hvilket gør det sværere at bryde. International mål er også smidt en længere afstand fra lignende højder (over 70 yards), hvilket resulterer i en hurtigere målhastighed.

Den skydevåben valg til denne opgave, er normalt en høj kvalitet, dobbeltløbet over og under shotgun med 28/30 tommer tønder og åbne drosselspoler. Ofte vil jage vælge en forbedret cylinder choker (den ene med en strammere mønster) eller en skeet chokeren (den ene med en bredere mønster), men dette er et spørgsmål om indstilling. Nogle pistol butikker henvise til denne type af shotgun som skeet gevær. Alternativt en sportslig pistol eller en fælde pistol er undertiden bruges. Disse har længere tønder (op til 34 tommer) og strammere choker. Mange skytter af amerikanske skeet og andre nationale versioner stadig bruge billig semi-automatisk og pumpe handling haglgeværer med stor succes. Brugen af ler mål erstattes af den mere traditionelle mål af levende fugle, som en billigere, mere human og mere pålidelige alternative, en grund er de også kaldes lerduer.

Arrangementet er betød en del for at simulere virkningen af fugl jagt. Kasteren skud fra otte stillinger på en halvcirkel med en radius af 21 yards (19 m), og en 8. placering midt mellem stationerne 1 og 7. Der er to huse, der holder enheder kendt som "fælder", at lanceringen af målene, en i hvert hjørne af halvcirkel. Den fælder lancere mål til et punkt 15 meter over jorden og 18 meter uden for stationen 8. En fælde lancerer mål fra 10 meter over jorden ("high" hus) og den anden lancerer det fra 3 meter over jorden ("lav" hus). På stationer 1 og 2 shooteren skyder på enkelt mål opsendt fra det høje hus og derefter lave hus, så skyder en dobbelt, hvor de to mål er iværksat samtidig, men at skyde de høje hus-målet først. På stationer 3, 4 og 5 shooteren skyder på enkelt mål opsendt fra det høje hus og derefter lave hus. På stationer 6 og 7 shooteren skyder på enkelt mål opsendt fra det høje hus og derefter lave hus, så skyder en dobbelt, skyde lave hus målet først så den høje hus-målet. På station 8 shooteren skyder en høj målsætning og et lavt mål. Kasteren skal re-shoot hans første missed mål, eller hvis der ikke mål ubesvarede, skal skyde sit 25 råtanken på de lave hus station 8. Denne 25:e skud var engang benævnt shooter's mulighed, da han var i stand til at tage det, hvor han foretrak. Nu, fremskynde runder i konkurrencen, skal shooteren skyde den lave 8 gange for en perfekt score.

Historie

Skeet blev opfundet af Charles Davies, en ivrig grouse jæger, i 1920'erne som en sport kaldet Clock Shooting. Den oprindelige kurs var en cirkel med en radius af 25 yards med sin omkreds afmærkede som en urskive og en fælde, der på 12-positionen. Denne praksis med at skyde fra alle retninger måtte ophøre, men når en hønsefarm startede ved siden af. Spillet udviklet sig til sin nuværende setup af 1923, da en af de skydespil, William Harnden Foster, løst problemet ved at placere endnu en fælde ved 06:00 position og opskæring løbet i halve. Foster hurtigt bemærket appellen af denne form for konkurrence skydning, og satte sig for at gøre det til en national sport. Spillet blev introduceret i februar 1926 spørgsmålet om National Sportsman og Jagt og Fiskeri blade, og en præmie på 100 dollars fik tilbudt til alle, der kunne komme op med et navn for den nye sport. Det vindende løsning var "skeet" valgt af Gertrude Hurlbutt. Ordet "skeet" siges at være afledt af de skandinaviske ord for "skyde" (skjuta). Under World War IIBlev skeet anvendt i Amerikanske militær at undervise skytter princippet om at lede og timing på en flyvende mål.

Olympic skeet

Olympiske og international skeet er en af de ISSF skydning begivenheder. Det har haft olympiske status siden 1968, og indtil 1992, var åben for begge køn. Efter dette år, har alle ISSF begivenheder været åben for det ene køn, og så kvinder var ugyldige til at konkurrere i den olympiske skeet konkurrencer. Det var noget kontroversielt, fordi 1992-olympiske Champion var en kvinde, Zhang Shan af Kina. Men kvinderne havde deres egne World Championships, Og i 2000, en kvindelig skeet begivenhed blev indført for at den olympiske program.

I Olympic skeet, er der en tilfældig forsinkelse på mellem 0 til 3 sekunder efter skytten har opfordret til målet. Desuden skal shooteren holde sin pistol, så den pistol Butt er på midten af torso niveau, indtil de kommer frem.

En anden forskel med amerikanske skeet er, at sekvensen for at afslutte de 25 mål i en runde af OL skeet kræver skytter til at skyde på doubler, ikke kun på stationer 1, 2, 6 og 7, som i amerikansk skeet, men også på 3, 4 og 5. Dette omfatter en omvendt dobbelt (lav hus først) på station 4. Denne sidste dobbelt blev indført i den rækkefølge, der starter i 2005.

Den amerikanske og den britiske nationale varianter af sporten

American skeet administreres af National Skeet Shooting Association (NSSA). Målene er skudt i en anden rækkefølge og er langsommere end i Olympic skeet. Der er heller ingen umiddelbart efter shooter har krævet dem, og shooteren kan gøre dette med pistolen holdt "oppe", dvs pre-monteret på skulderen (som er tilladt i fælde skydning).

I USA, der er registreret formelt er konkurrencen administreres af National Skeet Shooting Association (NSSA). En fuld turnering er typisk udført i løbet af fem arrangementer. Disse omfatter fire begivenheder skudt som beskrevet i det foregående afsnit, hver med en forskellig maksimalt tilladte sporvidde. I den sædvanlige rækkefølge, hvor begivenhederne er skudt, er disse maksimale gauges 12, 20, 28 og 0,410 bar. Den femte tilfælde, som regel skudt først i en fem tilfælde konkurrencen, er Doubles, hvor et par mål er kastet samtidig på stationer 1 til 7, og derefter fra stationen 6 tilbage enten gennem station 2 eller 1, afhængigt af den runde. Det højeste overtryk tilladt i Doubles er 12. Hver af de fem begivenheder normalt består af 100 mål (fire standard kasser med ammunition). Alle slips i potentielle gevinst scoren er brudt af skyde offs, som regel pludselig død ved stationen, og som regel skudt i doubler, fra stationer 3, 4 og 5. Turnering ledelse har ret til at ændre skyde format for den rækkefølge, som begivenhederne foregår, antallet af begivenheder i en given skyde, og reglerne for skyde offs.

Hvert arrangement normalt udgør et særskilt mesterskab. Desuden er de scores i de fire singler begivenheder kombineres til kronen en High Over All ("Hoa") forsvarer for turneringen, et eftertragtet titel. I nogle tilfælde er de scores for alle fem arrangementer også kombineres, for at fastslå den højtstående All Around ("HAA") mester.

Den nødvendige brug af de små bar geværer, herunder den vanskelige 0,410, er en vigtig skelnen mellem den amerikanske version af sport og den internationale version. Nogle vil hævde, at det gør den amerikanske version er mindst lige så svært som den internationale version, men måske på en større regning, da det er nødvendigt af en eller flere pistoler i stand til at skyde i alle arrangementer. De mest populære og effektive løsning på flere pistol krav er en to tønde, over & under haglgevær, almindeligvis en 12 ga. med en mekanisk udløser, som kan acceptere fuld længde bearbejdet rør eller kortere kammer skær, som giver mulighed for pistol til at skyde alle målere og de 0,410 bar.

Så effektivt er det tubed pistol løsning, perfekte score ofte er forpligtet til at vinde den åbne titel i individuelle begivenheder, og kombineret vurdering af 395-400 kan kræves for at vinde den åbne Hoa i en større skyde, afhængig af vejret (men en perfekt score på 400 er stadig en sjælden og bemærkelsesværdigt begivenhed). For eksempel var Hoa titel på 2007 US Open turnering, skudt i Albuquerque, New Mexico mellem september 6 og 9, vandt i en shoot off mellem to konkurrenter, der hver især skudt en kombineret score på 399 ud af en mulig 400.

Erkender, at et højt niveau af perfektion er uden dygtighed, interesse eller tid til rådighed til de fleste skydespil, er NSSA konkurrencer opdelt i flere klasser, som hver er baseret på den gennemsnitlige score skudt i løbet af de sidste 500 mål beskudt, i hvert af de fem begivenheder forud for en given konkurrence. Dette tillader skydespil på ca samme evner på det relevante tidspunkt til at konkurrere mod hinanden for den enkelte og Hoa titler i deres klasse.

Andre nationale versioner af skeet (f.eks Engelsk skeet) Typisk foretage lignende ændringer i reglerne for at gøre dem lettere.

Se også

Eksterne links

National Associations

US State Foreninger